Man skal ikke gå over åen for at lede efter vand. Sådan er der et dansk ordsprog der siger. Det kan næsten lyde jysk og lidt underdrevet – og handler om at løse tingene på den letteste måde. I Danmark er der de bedste forudsætninger for selv at sikre drikkevand på den lettest mulige måde. Regnfulde forår og efterår og gode jordforhold og infrastruktur sikrer en stærk forsyningskæde fra vandboring til vandhane.

Det er sådan at nærmest al vores drikkevand, det kommer fra grundvandet. Ved en vandboring pumpes vandet op. Her iltes det og efterfølgende filtreres det. I enkelte tilfælde skal det gennem en kemisk proces, men det kan du læse meget mere om her.

Men drikkevand – altså rent drikkevand – kommer ikke bare af sig selv og der er trusler mod vores fine system. Først og fremmest er det sprøjtegift, gødning, jordforurening, genbrugspladser og overudnyttelse af store arealer. Her har især landbruget en etisk fordring. Heldigvis er meget reguleret ved lov og der er bøder ved overtrædelser. Dette er med til at sikre os alle en nem proces, når der skal skaffes drikkevand til den danske befolkning. Rent drikkevand vel at mærke. Alle har prøvet at være på ferie i Italien, Grækenland, Polen og andre østlande. Her kan man tydeligt smage, at vandet ikke bare nøjes med iltning og filtrering. Du kan lugte og smage den kemiske og i nogle tilfælde biologisk rensning.

Så skal vi fortsat bevare det rene drikkevand i Danmark – og gøre det på den enkleste og billigste måde – så skal vi passe på vores miljø. Så bevarer vi nemlig både mængde og kvalitet i fremtiden. Vi er selvforsynende med rent vand og så høj en kvalitet drikkevand, at det er tusind gange billigere – og renere – end det du kan købe af kildevand i supermarkedet.

Hvad er drikkevand?

Drikkevandet kommer fra grundvandet – det vil sige den danske undergrund. Her bliver er boret efter vand. Det er såkaldte vandboringer, der når de er fundet bliver ledt til et vandværk. Her gennemgår vandet en ret enkel proces. Det renses først ved at ilte vandet. På den måde binder ilten sig til urenhender og det bliver til en slags “nullermænd”. Dem kan man filtrere væk. Derefter er vandet som oftest klar til at drikke. Så hvoran man renser drikkevand i Danmark er markant enklere end andre lande. Før i tiden kunne du ikke drikke vandet fra vandhaner mange andre steder end i Norden. Selv i højt udviklede lande i Europa var vandet tilsat klor og andre ting, der gjorde at du skulle købe vand. Det er dog ikke – som mange tror – destilleret vand. Det er noget helt andet. Det du køber i butikkerne er kildevand. Du kan dog også købe destilleret vand, men det er ikke til at drikke. Det bruges til kemiske processer. Så det er ikke det du skal drikke.

Et godt miljø

Det bedste er at drikke vandet fra hanen. Det er det der belaster klimaet og miljø allermindst – og et godt miljø er vejen frem for at Danmark kan blive ved med at have rent drikkevand.