Det er en morsom tanke at du bor på dit drikkevand. Men der er rent faktisk hvad vi gør. Grundvandet ligger nedenunder os og derfor betyder det miljø rigtigt meget for hvordan vi fortsat sikrer rent drikkevand. Plantegifte og sprøjtemidler er meget dårligt for Grundvandet bliver nemlig utroligt påvirket af hvad vi gør i vores huse og på vores marker.

Vi er en del af et større kredsløb. For grundvandet starter faktisk som sne, slud eller regn. Vandet siver ned gennem jorden og skal en del lag af Grus, ler, kalk og sand, hvor det i små lommer hober sig op som grundvand. Det varierer utroligt meget hvor hurtigt denne proces varer, da vandets hastighed gennem de forskellige lag kan gå hurtigt eller meget langsomt. Når det kommer til ler – så går det selvsagt langsomt, medens sand er meget hurtigt. På steder som Odense kan der gå op til 40 år fra vandet når gennem jorden. Men det er ingen ting mod de helt langsommelige processer på helt op til ca. 10.000 år.

Undergrunden er ikke specielt tæt, da den består af en mikroskopiske korn af enten ler eller sand. Imellem disse er der små hulrum. Her kan vandet bevæge sig eller decideret hobe sig op. På en måde kan undergrunden minde om en stor badesvamp, der fyldes med vand.

Forurenet grundvand

Problemet er at det ikke kun er vand, der siver ned i undergrunden. Det gør benzinrester, gødning og sprøjtegifte nemlig også. Det gør det som forurenet vand. Derfor er der stor og reel fare for at grundvandet bliver forurenet. Det er af afgørende betydning at vi i Danmark kan have så godt miljø, at drikkevandet fortsat kan renses med enkle – og billige – processer. Forurenet grundvand er stadig let at rense, som det er nu – men det er ikke sikkert det fortsætter. Det er derfor vigtigt at alle tænker sig om. Fra folk i byen til folk på landet. Det er en af de vigtigste kilder til den fortsatte folkesundhed.