Mit vandværk handler om rent drikkevand, om miljø og er en række indlæg om hvordan vi sikrer miljøet bedst muligt. Der er information om, hvordan vandets kredsløb er fra det ryger i kloakken til det kommer tilbage til din vandhane. Samtidig er der fokus på hvordan vi sammen kan skabe et bedre miljø. For vand er en stor del af naturens kredsløb, men har brug for at hele økosystemet fungerer bedst muligt. Det handler om livet på jorden og den verden vi lever i.

Livet på jorden er unikt. I hvert fald er vi foreløbig det eneste sted i universet, hvor der er liv. Det er dermed også det eneste sted i universet der er intelligent liv. Det er af stor betydning at vi taler om intelligent liv, for med viden følger et kæmpe ansvar for at tage nogle valg for naturen, for miljøet og i sidste ende for os selv.

Hvad ved du om vand?

70 procent af jordens overflade består af vand. Det er vigtigt at sige at det kun er overfladen, for jorden er meget mere end overfladen. Der er både jordens indre og dens omgivelser – atmosfæren. Hele dette gigantiske system pumper og fordeler vand i alle dets afskygninger rundt. Det findes i dampform i atmosfæren, hvor du ser det som skyer. Det er i flydende form i verdenshavene og undergrunden. Det er i fast form ved jordens poler. Vands sammensætning er H2O – det vil sige at der er to Brint-molekyler og et Oxygen-molekyle. Men det drikkevand vi har er sammensat af en masse andet. Det er faktisk kun destilleret vand – og vand i damp-form, der findes som ren form. I drikkevand og spildevand er vandet fyldt med mineraler (når det er rent) og kemikalier og biologisk affald (afføring og fæces) når det er spildevand.

Hvad gør et vandværk?

Vandværket er et centralt omdrejningspunkt for vores drikkevand. Eftersom mennesket skal have vand hver dag – og gerne 2 liter mindst, så er det helt centralt at vi har nem adgang til det. Det har ikke altid været sådan med den nemme adgang. Vi tager det rene vand for givet i dag, men vi skal ikke langt tilbage i historien, hvor det var en udfordring at få rent vand. Urent vand er en af verdenshistoriens største dræbere. For i vand kan både bakterier og virus leve – og sprede sig. Det er derfor viden om vores vand er utroligt vigtigt.

Læs meget mere om vand

Du kan læse meget mere om vand her på denne side.

Vi ønsker at imødekomme dit behov, og vores vision er at levere den viden, du mangler hurtigst muligt. Vores vision er at dygtiggøre os, men samtidig være brugervenlige , så du altid kan få den viden, du søger. Vi er behjælpelige med alle de spørgsmål, du måtte have, så kontakt os endelig.