You are currently viewing Besøg Danmarks ikoniske vandtårne

Besøg Danmarks ikoniske vandtårne

Du kender vandtårnene i Danmark. Faktisk er der næsten 200 af dem i hele landet, og de tårner over landskabet, som levn fra gamle dage. Der er masser af vandtårne i Danmark, du kan tage familien med ud og besøge. Her kan du læse meget mere om, hvad vandtårne er for en størrelse, hvordan de fungerer, og hvilke du skal besøge.

I dag er vandtårnet ikonisk, men det er samtidig et levn fra en anden tid. Mange vandtårne må lukke, fordi der simpelthen findes andre løsninger med vandforsyninger. Selvom der ikke bygges flere vandtårne i Danmark, er der stadig masser af vandtårne over hele landet, som afspejler perioden de blev bygget i.

Sådan fungerer et vandtårn

Vi kan jo starte med at spørge, hvorfor vi egentlig bevarer vand i et tårn? Det virker næsten helt mærkeligt. Det er først og fremmest, fordi det er den billigste løsning. Det er det altid. Men det er også praktisk. Når vand placeres højt oppe, samler det en masse potentiel energi, der når det bliver udløst, skaber tryk i hanerne. Vandet vil simpelthen ud af hanen helt af sig selv, fordi den kommer fra et højere sted. Tyngdekraften gør alt arbejdet.

Alternativet skulle være en vandpumpe. Her er problemet, at det ikke bare koster penge, men også energi. Det betyder, at den løsning udover at være dyr også ville koste på strømmen. Og det er ikke godt for klimaet. Derfor er vandtårnet et af de smarteste opfindelser, vi har, der udnytter fysikkens love, så du kan få vand i hanerne.

Her kan du besøge et vandtårn

Vandtårne i Danmark er forskellige, og de udtrykker arkitektonisk, den tid de er lavet i. Vandtårnet i Esbjerg er for eksempel opført i slutningen af 1800-tallet og har en nygotisk stil, der ikke er til at overse. Det samme med Det Hvide Vandtårn i Fredericia, der næsten troner over voldene i byen som en lille borg. Udsigten deroppe fra er fænomenal.

Af nyere vandtårne fra 60’erne og 70’erne er der dem i både Haslev ved Århus og Herlev i København. Der ulmer over områderne på en anden måde, fordi de har en karakteristisk paddehatteform. Langvejsfra ser de næsten uhyggelige ud, men du burde tage en tur derud og besøge dem, når du får muligheden. Så kan du beundre de fantastiske konstruktioner.

Nyd hverdagen med spil

Når du har været ude på opdagelse i det danske land, så vil du sikkert gerne slappe af, når du kommer hjem. Hvad er bedre end et spil på telefonen, hvor du har mulighed for at vinde store præmier. Se alle spillehallens nyheder og kampagner her, for at blive klogere på, hvor du kan vinde den helt store gevinst. Der er også mulighed for at dykke ned i de klassiske kortspil som blackjack og poker. Spil blackjack online lige her, og prøv lykken. Mulighederne for at vinde ligger foran dig. Husk at spille med omtanke og ikke for flere penge, end du har råd til. Så sikrer du, at det bliver en god dag.