You are currently viewing Hvor meget vand er der på jorden?

Hvor meget vand er der på jorden?

Vand er overalt. Tag et kig udover havet, når du sejler med norgesbåden eller en strand i Thailand. Det er på ferierne du har tid til at tænke over mere end dagligdagen. Det er på ferien du har tid til at sætte pris på livet. Det er også her du kan gøre dig tanker om, hvordan vi er en del af et større hele.

På jorden i vores mad og hvor utroligt det end lyder er det meste af vores krop også bestående af vand. Bare blandet op med en masse andet. Hvad er i sandhed forudsætningen for liv. Men hvor meget vand er der på jorden?

Det kan virke som et kig ind i uendeligheden. Når himlen falder sammen med vandet. Men sandheden er faktisk at vi har langt mindre vand end vi forestiller os. Derfor er det helt essentielt, at vi forstår at passe på alle dele af vores økosystem.

Har vi for lidt vand på jorden?

Prøv at forestille dig at du tog alt vand der var på jorden og lavede en kugle med det. Så villen den have en diameter på mindre end 1.500 kilometer. Det er endda hvor alt er regnet med – lige fra søer, floder, undergrund, have og oceaner og ikke mindst alt det der er bundet i is og sne og endda også det der er i dampform i atmosfæren.

Det er ikke meget – og tag så det vand der kan drikkes. Det meste er saltvand, der findes i havene og ikke kan drikkes. Drikkevandet er kun en meget lille del af det hele. Det er kun det der findes i floder, åer, søer og undergrunden. Tog man kun drikkevandet er det en kugle med en diameter på sølle 60 kilometer. Det er groft sagt en kugle på med en diameter med afstanden fra København til Ringsted.

Kan vi overleve uden drikkevand?

Godt nok er der hele tiden en naturlig fornyelse. For vand fordamper og regner ned og dermed fornyer det sig selv, men på grund af forurening, en lavere grundvandsstigning og ikke mindst en kæmpe befolkningstilvækst, så er vand godt på vej til at blive en mangelvare. Det er det allerede i dele af verden som Asien og Afrika, der er to af de helt store kontinenter.

I en rapport fra FN er det estimeret at det allerede i 2025 vil være svært at få rent drikkevand til omkring halvdelen af jordens befolkning. Det er et skræmmende scenarie og noget at tænke over, når du står og kigger ud i det uendelige ocean. Du kan læse om FN og deres verdensmål her.Det er en illusion at tro, at der er drikkevand nok til alle. Derfor er det nu vi skal passe ekstra godt på vores miljø. Der er løsninger på at finde drikkevand. Man kan afsalte havvand. Men det er en rigtig dyr omgang, der vil gøre vand til en dyr omgang. Således ville vand blive dyrere end for eksempel olie.